niedziela, 10 lutego 2019

58. rocznica śmierci Jakuba Demla


Przed pięćdziesięciu ośmiu laty, 10 lutego 1961 roku, zmarł Jakub Deml, autor Zapomnianego światła, pisarz darzony ogromnym szacunkiem przez Bohumila Hrabala. 
W wydanej w 1967 roku antologii Bohumil Hrabal uvádí, autor Pociągów pod specjalnym nadzorem pisał wprost, że podstawę jego poetyki stanowi "pięcioramienna gwiazda" autorów: Kafka, Deml, Hašek, Weiner i Klíma.

"Moji poetiku tvoří pěticípá hvězda a jejími hroty jsou mi tak známá a sakrální jména těchto spisovatelů: Franz Kafka, Jakub Deml, Jaroslav Hašek, Richard Weiner a Ladislav Klíma."

"Že jsem se až po uši zamiloval do Jakuba Demla, to pochopí každý, kdo si přečte první stránku Zapomenutého světla. Čtenář neodtrhne oči dříve, dokud nedočte; a potom si strašlivě vzdychne. Ale tisíckrát strašlivěji si vzdychne ten, kdo se pokouší psát prózu, vzdychne zdravou žárlivostí nad neopakovatelností Zapomenutého světla, ve kterém Deml na tak malých plochách dovede rozpoutat skoro všechny formy psaní, od anekdoty k vnitřnímu monologu, od naturalismu k pomněnkově modré lyrice mariánského kultu..."


Jakub Deml. Foto: archiv Marty Milotové


3 komentarze: